abonneren
article
Nieuws

OBS de Zevensprong wint internationaliseringsprijs

OBS de Zevensprong in Almere gaat mee met zijn tijd. In plaats van de mobiele telefoons van de leerlingen af te pakken worden deze nu op educatieve wijze gebruikt om Poolse leerlingen beter te leren kennen en Engels te oefenen. Het ‘Europees Platform - internationaliseren in onderwijs’roept het project Be Smart With Your Phone dan ook uit tot eTwinning Project van de maand mei. De prijs wordt maandelijks toegekend aan een opvallend en origineel ict-project in het kader van Europese online samenwerking tussen scholen.

 Eric Redegeld, ict-leerkracht, werkt samen met zijn Poolse collega Bronisława Niespor. Doel van het project is leerlingen meer bewust maken van hun Europese leeftijdsgenoten en ze op een educatieve manier met hun smartphone om te laten gaan. Eric: “Bijna alle leerlingen in groep 7 hebben een mobiele telefoon. Normaal leveren ze die aan het begin van de schooldag in. Het leek mij een goed idee ze de telefoons op een verantwoorde manier te laten gebruiken. In overleg met de groepsleerkracht leren de leerlingen nu Engels door samen te werken met Poolse leeftijdsgenoten.”
 
De leerlingen hebben zich aan elkaar voorgesteld met QR-codes. De Nederlandse leerlingen spraken een zin in die te horen was achter een QR-code; de Poolse leerlingen maakten een QR-code waar hun naam met een website achter zit. Daarna hielden de klassen een Skype-sessie om elkaar via de webcam te zien en zich voor te stellen. Zo kwamen er meteen verschillen aan de orde, zoals de uniformen van de Poolse leerlingen, de manier waarop ze in de klas zitten en de hoeveelheid ict-middelen die de school ter beschikking heeft. De leerlingen maken verschillende opdrachten waarbij ze de smartphone nodig hebben. Ze brengen hun dagelijkse leven in kaart, spreken Engelse zinnen in en ‘verstoppen’ de resultaten achter een QR-code. Ook spreken ze zinnen in waarin een woord ontbreekt. Dat woord moeten hun Poolse leeftijdsgenoten dan invullen met gebruik van web2.0-toepassingen. 
 
Redegeld over online samenwerken in Europa: “Met weinig middelen kun je veel resultaat bereiken. De inhoud uit de lesmethodes integreren we zoveel mogelijk in dit project. Je leerlingen passen ict-, taal- en sociale vaardigheden tegelijkertijd toe. Veiligheid staat wel voorop als je online samenwerkt met leerlingen dus werken we samen in de gratis online projectruimte van eTwinning. Bovendien worden ze mediawijs en leren ze hoe ze zich moeten gedragen op internet. Allemaal essentieel in deze tijd.” 

Via www.etwinning.net vinden meer dan 150.000 leraren uit Europa elkaar en werken hun leerlingen samen met behulp van ict. De website is gratis en bedoeld voor iedereen die les geeft aan leerlingen van 4 tot 20 jaar. Het doel van de eTwinningprojecten is het opdoen van internationale ervaring, het stimuleren van ict-vaardigheden én het uitvoeren van verplichte lesstof op een inspirerende manier.

 

blog comments powered by Disqus