abonneren
article
Columns

Tante Greet - Jan Lepeltak

Heeft u ook zo’n tante? Een schat van een mens. Tante Greet bedoelt het altijd goed. Heeft met iedereen het beste voor. Maar het klopt nooit helemaal. Heeft ze een leuk pakje aan, passen de schoenen niet. Heb je een leuk gesprek tijdens een verjaardag zegt ze net het verkeerde. Pijnlijk, maar je blijft van haar houden.

Dat gevoel overvalt me soms als we het over Kennisnet hebben. Veel goeie mensen die er werken, een belangrijke rol in het onderwijs. Kortom een club om van te houden. Maar het klopt niet altijd. En dat vind ik jammer. Ik moest eraan aan denken toen ik voor de zoveelste keer die onbegrijpelijke radiospot van Kennisnet hoorde op Radio 1. U kent hem wel: een Chriet Titulaerachtige robotstem legt iets uit dat met boekhouden te maken heeft. Na elk antwoord volgt een bliepje. Daarna zegt een stem dat Kennisnet de jeugd wil helpen eigentijds onderwijs te realiseren.

Nu hoor ik de spots doorgaans in de auto of vroeg in de ochtend, net ontwakend. Niet de momenten om de exacte tekst te kunnen opschrijven, maar wel genoeg om mezelf af te vragen: waar zijn ze daar in Zoetermeer mee bezig? Denk je dat je er na jaren enigszins in geslaagd bent om in de familiekring duidelijk te maken dat educatieve programma’s meer zijn dan vragen en antwoorden en een bliepje [zoals bij de inmiddels oeroude programma’s voor computerondersteund onderwijs afgekort COO], word je wekelijks doodgegooid met een stem van de Hal 9000 computer uit Stanley Kubrick’s 2001 Space Odyssey.
Wat is hiervan de bedoeling? Wil men dat de luisteraar denkt: “Hé, wat ouderwets, nou dat gaat tegenwoordig natuurlijk wel anders dankzij Kennisnet.”

Maar wat doe je als je denkt dat tante Greet verkeerd bezig is?
Je probeert haar met zachte hand tot andere gedachten, of beter tot ander gedrag te brengen. Dat zou ik hierbij graag willen doen. Stop met geld uitgeven aan die reclame onzin. Gebruik wat je overhoudt [en dat zou best weleens een pittig bedrag kunnen zijn] aan bijvoorbeeld een experimentele educatieve site voor en door kids.

Mijn 25-jarige ervaring [sorry, het moest er een keer uit] heeft me geleerd dat de echte nieuwe, oorspronkelijke succesvolle ideeën zelden van mensen uit het onderwijs komen. De kunst is creatieve jongeren te faciliteren en stimuleren. Overigens niet kritiekloos, maar wel positief.  Ook als het gaat om het ontwikkelen van educatieve content kan samen met leerlingen aan kennisontwikkeling worden gedaan.

Jan Lepeltak
J.Lepeltak@lepeltakenpartners.nl

blog comments powered by Disqus