abonneren
article
Columns

Ouders

Minister Plasterk vindt dat ouders moeten opvoeden. Een greep uit de [kranten]koppen die zijn pleidooi hebben weergegeven. Plasterk: “Ouders, pak je kroost harder aan.” [AD]; Plasterk: “Ouders moeten goede voorbeeld geven”[NOS Journaal]; “Plasterk heeft gelijk! Ouders moeten weer autoritair durven zijn.”[Elsevier]. Welkom bij terug naar af. 2012 was Het Jaar van het Pesten. En zoals altijd bij incidenten [of het nu de tragische dood van een jongere vanwege pesten betreft of de moord op een grensrechter] treedt er een opmerkelijk mechanisme op; het zwarte pieten. Het zoeken naar een schuldige. Die was snel gevonden waar het ging om pesterijen; het onderwijs deed veel te weinig [volgens vele Kamerleden]. Maar de groep ouders komt nu aan de beurt; Plasterk opent het offensief.

Ouderavonden
Nu geef ik al 13 jaar ouderavonden, en samen met mij een team van experts. Dagelijks gaan zij op pad om ouders voor te lichten. We draaien zo’n 400 ouderavonden per jaar, met gemiddeld 50 ouders per bijeenkomst. Rekent u maar uit. Dit zijn natuurlijk voornamelijk ouders die zich betrokken genoeg voelen om een strookje bij de school in te leveren. Het zijn ouders die graag kennis willen vergaren om nóg beter op te kunnen voeden in deze ingewikkelde wereld, waar hun kinderen hen eruit surfen, appen en gamen. De ouderavonden gaan over mediawijsheid; van cyberpesten tot online privacy, alles komt aan bod.

Opvoedvraagstukken
Maar… achter die mediathema’s schuilen doodnormale opvoedvraagstukken. De ouderavonden die wij geven zijn eye openers voor ouders. Zo adviseren wij ouders om niet te vergeten Ouder te zijn; dat het helemaal niet erg is en zelfs natuurlijk om Ouder te zijn. Dat je kind recht heeft op een Ouder, en niet op een ouder-als-vriendin-of-vriend. Ik noem dat zelf het ‘Era Trauma’, want laten we alsjeblieft niet proberen slanker dan je dochter [of zoon] te zijn. Fysiek én pedagogisch.
Ouders kunnen al veel, het merendeel van de ouders voedt prima op. Tirades zoals hierboven namens Plasterk geciteerd helpen niet, integendeel. Waarderen en ondersteunen wel.

Ik zie u graag op een van de ouderavonden.

ouderavond.nl

www.mediaenmaatschappij.nl
www.nomc.nl [Nationale Opleiding MediaCoach]

blog comments powered by Disqus